Lemper met kip

 

Lemper (ongeveer 25 stuks)

 

Nodig:

1 kilo ketan

1 blok santen (kokos)

Snufje zout

 

 

Voor de vulling:

2 grote kipfilets

1 ui

2 thl Koenjit (kurkuma)

2 thl Ketoembar (koriander)

2 teentjes knoflook

Stengel sereh (citroengras)

Zout

Suiker

olie

 

Hapjespan

Ruime hoge pan

stomer

magnetronfolie

 

 

Werkwijze

 

Maak eerst de vulling:

 

Snipper de ui

Hak de knoflook

Zet de kruiden klaar

 

Was de kipfilet en kook met de stengel sereh totdat de kip zacht is (ongeveer een half uurtje op zacht vuur)

Snijd of pluk de kipfilet in hele kleine stukjes.

 

Fruit de ui met knoflook in 1 eetlepel olie (Niet bruin maar glazig)

Doe nog een eetlepel olie erbij en doe koenjit, ketoembar erbij, vuur op klein.

Blijf goed roeren.

Dan de stukjes kip erbij

Meng goed totdat alle stukjes geel zijn.

Zout naar smaak

En een thl suiker erbij

 

Als het goed is heb je nu een droge vulling.

 

Doe vuur uit. Zet de pan opzij. Je vulling is klaar.

 

 

 

Was de ketan een aantal keer zodat het vuil eruit is. (in de pan, water erop en afgieten ongeveer 3 keer)

Smelt het kokosblok heel langzaam in een laagje water in een ruime pan.

Als het blok gesmolten is roer je de ketan en een snufje zout erbij. Zorg dat het de ketan een halve cm onder water ligt.

(ongeveer een half vingertopje)

Pan op laag vuur.

Blijf goed roeren net zolang tot het water is opgenomen door de ketan.

Zet de pan opzij.

Doe water in het onderste deel van de stomer en zet het bovenste deel (met gaatjes) erop.

Deksel op de pan en wacht totdat het water kookt.

Roer de ketan nogmaals goed door en doe de helft in de stomer.

Deksel op de pan en stoom in ongeveer een half uur de ketan gaar.

Check of het gaar is door het om te scheppen en te proeven, is de ketan nog hard dan nog 10 minuten door laten stomen.

Herhaal dit nogmaals met de tweede helft ketan.

 

Tijdens het stomen scheur je ongeveer 20 stukken magnetronfolie af van ongeveer 15 cm lang

Leg een snijplank op tafel en je vulling ernaast

 

Als de eerste helft ketan gaar is dan schep je dit in een grote kom en dek het af met folie.

Als de tweede helft in de stomer zit dan neem je de gare ketan mee naar de tafel en zet die naast de vulling.

 

Vouw een stuk folie open en strijk het met je handen glad.

Schep een eetlepel ketan op de folie (met behulp van de folie op je vingers kan je de lepel leegmaken. Dus altijd het plastic om je vingers want het plakt vreselijk!)

Vouw de folie over de ketan en druk het plat met je handen.

Maak een mooi vierkantje van ongeveer een halve cm dikte.

Dan schep je een halve eetlepel vulling erop en verdeel je in de lengte van het vierkantje

Pak beide kanten folie op zodat je ketan omhoog komt en de vulling er mooi in blijft zitten.

 Dan maak je er een mooie rol van

Als dit niet lukt kan je gebruik maken van een sushi matje. Je zult zien dat je die na enig oefenen niet meer nodig hebt.

Vouw de zijkanten goed dicht en voila, je eerste lemper is klaar.

 

Let op je tweede deel van de ketan!! En of de pan niet droogkookt.

 

Het is belangrijk dat je de ketan heel warm verwerkt. Koud is het moeilijk te verwerken.

Mocht het toch koud worden verwarm het dan in de magnetron.

 

Probeer gelijkmatig te werken.

 

Bewaren kan in de vriezer. Ontdooien kan in de magnetron. Niet langer dan een minuut! Anders worden ze keihard!

 

Succes!!

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This